.

 
Bilim insanları arı ölümleri üzerine yoğun araştırmalar yapıyor. Hemen bütün faktörleri gözden geçiriyor ve çözüm üretiyor. Varroa akarının, koloni kayıpları üzerindeki etkileri ayan beyan ortada artık. İklim faktörleri, mevsimlerdeki değişkenlikler kayıpları artıran faktörler arasında. Varroa kadar etkili olan faktör ise tarım ilaçları.
Böcek ilaçlarının arılar üzerinde ölümcül etkisi bilinen bir gerçek. Üzerinde arılara zehirsizdir yazanların bile öldürdüğüne şahit olan az değil.
Fungisitlerin de arılarda ölüme neden olduğuna dair bilgiler artmaya başladı. Mantar ilacı olarak tanımlanan fungisitler, arı ölümlerinde en son keşfedilen suçlulardan.
Bilim adamları, bombus arılarının hızla yok oluşlarını araştırırken mantar ilaçlarının bu yok oluşta etkili olduğunu keşfettiler.
Yaygın olarak kullanılan mantar öldürücü ilaçların böcekler üzerinde de güçlü etkiye sahip olup olmadığını tespit etmek için yürütülen araştırmada sürpriz sayılabilecek sonuçlar ortaya çıktı. Mantar ilaçları böcekleri parazitlere karşı duyarlı hale getirmekte ve diğer ilaçların toksik etkilerini yükseltiyor.
Araştırmada, 40 ABD eyaletinde 284 bölgeden konuya ilişkin materyaller, veriler toplanmış ve bunların enlem, yükseklik, habitat tipi ve hasarı, insan nüfusu ve böcek ilacı kullanımı gibi çeşitli faktörlere karşı test edilmiş ve toleransları gözlenmiştir.
Arıların yaygın şekilde azalma nedenleri olarak, pestisitler, yaşam alanlarının tahrip edilmesi, hastalık ve iklim değişikliği gibi bir dizi etken belirlenmiş, ancak şimdiye dek en etkili faktör konusunda bir çalışma yapılmamıştır.
ABD eyaletlerinden toplanan örneklerde, bambus arılarının en fazla yok olduğu eyaletlerde mantar ilaçlarının daha yoğun kullanıldığı tespit edilmiştir.
Mantar ilaçları şimdiye kadar arıların ölümüne neden olabilecek faktörler arasında sayılmadığı için kimsenin dikkatini çekmemiştir.
Yaygın sistemik etkili pestisitler, farklı makinelerle bitkilere uygulanmakta, genellikle balözü ve çiçek tozlarında bulunmaktadır.
Her ne şekilde olursa olsun, kimyasal etken maddeye sahip ilaçların arılar üzerinde etkili olması kaçınılmazdır.
Arı ölümlerinde mantar ilaçlarını etkileri genç arılarda daha fazla ortaya çıkmaktadır. Toz veya sulandırılarak kullanılan mantar ilaçları, tarlacı arılar tarafından polen veya nektarla birlikte kovana taşınmaktadır. Yumurtadan çıkan genç arılar, tarlacılar tarafından taşınan nektar ve polenle beslenmekte, dolayısıyla mantar ilacının etken maddesini vücuduna almaktadır. Kovan içindeki varroa başta olmak üzere, parazitlere daha hassas hale gelmektedir.
Elma kara lekesi, külleme, mildiyö ve pas hastalıkları başta olmak üzere bitkisel üretimde kullanılan bütün mantar ilaçları, arılara dolaylı olarak zarar vermektedir. Bu konudaki araştırmalar yeni olmakla birlikte, laboratuvar çalışmalarıyla ispatlanabilecek somut örnekler bulunmaktadır.