.

 
Kızıl Elma, Türk mitolojisinde Türkler, özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan, ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler ve düşleri simgeleyen bir ifadedir. Türk Milliyetçiliğinin en önemli sembolü olan Kızıl Elma imgesi, Türk devletleri için bir hedefi ve amacı simgelemektedir. Ulaşılması gereken bir yeri, fethedilmesi gereken bir beldeyi ifade ettiği gibi, kimi zaman bir devlet kurma idealini, kimi zaman cihan hâkimiyeti idealini, kimi zaman da Türk birliği idealini ifade etmektedir.
Kızıl Elma ülküsünün Oğuz Türkleriyle birlikte kullanıldığı, ancak ne zaman ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte, Osmanlı döneminde tarihe ve edebiyata mal olduğu bilinmektedir. Osman İmparatorluğu döneminde, özellikle batıya yapılan seferlerde sembol olmuştur. Kızıl Elma ülküsü, yeniçeriler arasında yaygınlaştırılmış ve savaşma azmi sürekli yüksek tutulmuştur. Ziya Gökalp, Kızıl Elma ülküsünü Turan Ülküsü ile birleştirerek ona yeni bir anlam kazandırmıştır.
Kızıl, kıymetli bir renk, elma ise bolluk, bereket anlamlarını temsil etmektedir. Bununla birlikte, Kızıl Elma, eski Türklerde güneş ve ayı anlatan kızıl topu simgelemektedir. Bazen zafer, bazen hâkimiyet, bazen de fethedilecek hedefi ifade etmektedir.
Ergenekon Destanında, Ergenekon’dan dışarıya çıkma ve kaybedilmiş eski yurdu geri alma idealini simgelediği kabul edilmektedir.
Bazı yabancı araştırıcılara göre Kızıl Elma imgesinin Bizans’ta doğduğu iddia edilmektedir. İddiaya göre, Ayasofya önündeki heykelin üzerinde Kızıl Elma imgesinin bulunduğu, bu imgenin düşmesiyle, Bizans’ın sonunun yaklaştığına dair yorumlar bulunduğuyla ilgili yorumlar bulunmaktadır. Hatta Kızıl Elmayı simgeleyen küre, iki defa düşmüş, yerine monte edilmiş ama en sonunda İstanbul’un fethinden sonra heykel yıktırılmıştır.
Kızıl Elma ülküsü, İstanbul’un fethinden sonra yeniçeriler arasında güçlenmiştir. Fethedilecek yerler sürekli Kızıl Elma olarak adlandırılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman Avrupa’daki fetihlerinde kızıl elmayı elinden düşürmemiştir. Hatta aynı dönemlerde Kızıl Elma, Portekiz ve Roma’daki Saint Pierre kilisesi ile ilişkilendirilmiştir.
Trablusgarp ve Balkan savaşlarından sonra Kızıl Elma imgesi İttihat ve Terakkicilerin en önemli sembolü olmuştur. Aynı dönemde Ziya Gökalp’ın Kızıl Elma adlı eseri, mekâna bağlı olmayan bir idealin adı ise de, dönemin başka yazarları için Kızıl Elma, Turan coğrafyası ile özdeşleşmiştir.
Geçen sene gerçekleştirilen Zeytin Dalı operasyonunda Kahraman Askerlerimizden Samsunlu bir askerimiz tankının üzerinde İstikamet Kızıl Elma demişti. Bu operasyonda 12 şehit verdik. Mekânları Cennet olsun. Kızıl Elmamız, bu topraklarda yaşayan insanımızın huzur içinde yaşamasıydı. Tankın üstündeki Samsunlu askerimiz hedefimiz Kızıl Elma derken, şehit düşen kahraman askerlerimizden “Anne ve Babasının Hacca Götürülmesini”, “Şehitlik Maaşının % 10’unun Teyzesine Verilmesini” isteyen vasiyetler vardı. Allah hepsinden razı olsun.
Bu defa Barış Pınarı operasyonundalar. Vatanın birliğini, bütünlüğünü tehdit eden unsurları ortadan kaldırmaya gidiyor. Ayaklarına taş değmesin…